Antallet af AIDS ramte i Danmark falder heldigvis, men det er stadig en sygdom, som præger mange danskeres liv. Ud over de fysiske konsekvenser, har sygdommen også mange psykiske effekter, der især kan føles hårde i hverdagen for dem, som der er ramt af sygdommen.
Det er især misforståelser, der gør det svært at være AIDS ramt i dagens Danmark, for der er mange, som ikke forstår præcist hvad AIDS er for en sygdom – og hvordan den smitter.
Frygten er den værste fjende
Når folk trækker sig væk fra AIDS ramte, er det især frygten for sygdommen, der får dem til at gøre det. Snakker man med AIDS ramte vil man opleve, at mange af dem føler sig stigmatiserede og har haft oplevelser, hvor folk har fejlvurderet sygdommen.
En anonym rundspørge viser blandt andet, at danske AIDS ramte har oplevet, at folk var bange for at drikke af samme flaske som dem eller ikke turde kysse dem.
Frygten er den værste fjende i forhold til dem, der omgås den AIDS ramte. De ved ikke nok om sygdommen, og derfor ved de heller ikke præcist, hvordan den smitter.
Spyt kan ikke smitte
I forhold til AIDS er det vigtigt at vide, at spyt ikke kan smitte som blod eller sæd kan. Cellekoncentrationen i spyt er ikke høj nok til at det kan være en smittebærer. Derfor skal man ikke være bange for at kysse en, der er ramt af AIDS.
Der er én eneste situation, hvor du skal være opmærksom, og det er vis I begge har sår i munden, da blod stadig er en smittebærer. Dette er dog en meget hypotetisk situation, og næppe noget der bliver relevant.
Hvis der er én ting, som man skal huske på, når man omgås med AIDS ramte, så er det, at de bestemt ikke ønsker at give smitten videre.