Hvad er Aids?
På dansk hedder Aids Erhvervet Immune Defekt Syndrom. Den engelske betegnelse er Acquired Immuno Deficency, og er en sygdomstilstand der fremkommer, fordi Hiv har ødelagt alt for mange af kroppens CD4-celler, hvilket gør at immunforsvaret ikke kan reagere godt nok mod de små microorganismer, som mennesker bærer i kroppen eller bliver udsat fra omverdenen.
Kroppens immunforsvar bliver svækket, og derfor kan den ramte person få alvorlige følgessygdomme som lungebetændelse, herpessår og kræftsygdomme.
Siden 1980erne har Aids (og Hiv) været nogle af de mest dødelige og smitsomme sygdomme i hele verden. Millioner af mennesker har lidt af de ødelæggende virkninger, som sygdommene har haft. Heldigvis anno 2014 er situationen helt anderledes i dag. Aids er nu ikke længere en dødsdom, som den måske var for 20-30 år siden. For hvert år der går, er der færre og færre smittede. Rigtig mange eksperter mener, at om 30 år vil ingen dø længere, når de får et udbrud af Aids.
Hvilke symptomer har Aids ramte?
Når en person får konstateret Aids, kan vedkommende føle sig træt, få høj feber og diare, vægttab og diverse former for infektioner.
Hvad kan du gøre?
Hvis du er blevet smittet, skal du lade dig teste på trods af, at du føler dig 100 % rask. Det bedste du kan gøre er, at starte behandlingen med det samme inden din krop begynder at blive svækket grundet immunforsvaret. Udover det, vil din behandling også nedsætte selve risikoen for, at du kan smitte andre personer.
Der findes endnu ingen vacciner mod Aids eller Hiv.
Samarbejde med Doc.24
Fra juni 2017 har vi indgået et samarbejde med sundhedssitet doc24
Begge hjemmesider er eksperter i Danmark omkring emner som sex og klamydia og diverse sygdomme. Du kan via ovenstående links bestille medicin og piller uden recept.
Sex, kondomer og legetøj
Hvis du selv er smittet eller en du kender, skal du/I være opmærksom, når der er tale om sex. Aids er en seksueloverført sygdom, og kan ligeledes også blive overført via blod. Hvis du/I har sex, skal der altid bruges en kondom. Det er den eneste prævention, som kan beskytte den person, som ikke er blevet smittet. Det samme gælder også sexlegetøj. Hvis du selv er smittet, og du fx deler erotiske produkter med andre skal du altid sørge for at bruge et kondom til dit sexlegetøj. Omvendt hvis du bruger andres sexlegetøj, er det ikke nok blot at vaske og rengøre produkterne. Du skal altid sørge for at bruge beskyttelse. Aids-info.dk
Aids og Hiv i Danmark – Fakta og tal
I Danmark (2014) har vi omtrent 6000 mennesker, som lever med Hiv. Og disse tal har været nogen lunde stabile de sidste par år. I 2012 var der 199 personer, som fik diagostiseret Hiv hvor fordelingen lå på 144 mænd og 54 kvinder. Cirka halvdelen af disse har dansk baggrund, hvor 87 var indvandrere og 10 var turister.
Den gruppe som har størst risiko er mænd, der går i seng med mænd. Hver femte af disse 6000 mennesker med Hiv ved ikke, at de er blevet smittet med Hiv. De senere års medicinske fremskridt betyder, at man i dag kan leve meget længere med Hiv og Aids end før i tiden. En behandling nedsætter smitsomheden, og derfor rådes det til, at alle smittede kommer i behandling.
Gode links til mere info: Aids Fondet, Viden om Hiv, Statens Serum Intitut, Læger og Uden Grænser
Følg Aids-Fondet på Facebook her!